AMD chce prý na poslední chvíli zvýšit TDP některých Ryzenů 9000

AMD už na začátku června během Computexu odhalilo desktopové Ryzeny 9000 s architekturou Zen 5 a firma rovnou sdělila i parametry modelů, které mají jít do obchodů už koncem příštího měsíce, za pět týdnů. Je proto velmi překvapivá zpráva, že se údajně v parametrech, které už firma jednou veřejně oznámila, prý chystají změny, takto pozdě a krátce před vydáním. Čekání na příchod Zenu 5, zdá se, do poslední chvíle nebude úplná nuda. Celý článok „AMD chce prý na poslední chvíli zvýšit TDP některých Ryzenů 9000“ »

Gigabyte má PCIe 4.0 SSD se zápisem SLC, vydrží 109 500 přepisů

Boom (nebo bublina?) kolem AI přináší ledasco, ale bude mezi tím také zajímavá novinka pro ty, kdo litují vymizení SSD založených na pamětech NAND Flash se záznamem MLC a SLC, která sice byla dražší, ale měla lepší výkon a zejména násobně vyšší životnost, se kterou byste se nemuseli bát, že SSD opotřebujete. Gigabyte totiž uvádí SSD, které oficiálně je určené pro AI aplikace, ale ne jen pro ně – jeho hlavní devizou je právě SLC NAND. Celý článok „Gigabyte má PCIe 4.0 SSD se zápisem SLC, vydrží 109 500 přepisů“ »

Unikly modely a parametry Lunar Lake. >5 GHz i na procesu TSMC

Intel na Computexu široce prezentoval inovace v nové generaci mobilních procesorů Lunar Lake. Zatím však nesdělil nic o parametrech jednotlivých modelů, které budou na prodej, takže jsme neměli žádnou představu o tom, jak dopadnou frekvence, které by se u procesoru, jenž poprvé použije 3nm výrobní proces TSMC (N3B) místo toho od Intelu, snadno mohly stát Achillovou patou. Teď tyto informace unikly a i ty takty konečně známe… Celý článok „Unikly modely a parametry Lunar Lake. >5 GHz i na procesu TSMC“ »

WD uvádí SSD Blue SN5000: Vyšší kapacity, ale top model už má QLC

SSD od Vánoc dost zdražila, takže zatímco loni se daly vyšší výkonné řady koupit za překvapivě málo, teď asi víc lidí kupuje levné mainstreamové modely. WD teď do této oblasti uvedla nové SSD označené Blue SN500, které nahrazuje dosavadní Blue SN580 a přináší celkově vyšší kapacity a lepší výkon, s rozhraním PCIe Express 4.0. Western Digital také do této řady začíná osazovat paměti s horší výdrží, ale zatím jen do největšího modelu. Celý článok „WD uvádí SSD Blue SN5000: Vyšší kapacity, ale top model už má QLC“ »

Nestabilní procesory Intel mají chybu TVB, ale řešení stále není

Ještě než veletrh Computex strhl pozornost na nové procesory AMD, Intelu a Qualcommu, měli jsme tu jednu táhnoucí se kauzu: nestabilní procesory Intel Raptor Lake. Intel měl původně přinést nějaké veřejné vyjádření k této věci do konce května, což se však nestalo. Intel teď prozradil, že nalezl chybu, která může přispívat k nestabilitě, ale stále to není hlavní ani definitivní příčina a řešení problémů těchto CPU stále chybí. Celý článok „Nestabilní procesory Intel mají chybu TVB, ale řešení stále není“ »

Data vydání Zenu 5, Intel Lunar Lake i Arrow Lake: Už víme kdy

Zdá se, že se na internet dostaly termíny vydání všech v současnosti očekávaných procesorů od AMD i Intelu. Během následujících tří, čtyř měsíců bude v této oblasti rušno, přičemž první přísun novinek začne už za pár týdnů. A to Zenem 5, který bude brzo venku jak v notebookové, tak v desktopové podobě. Naopak Intel bude následovat až o pár měsíců později, a reálná dostupnost nových architektur tak u něj sklouzne do podzimu. Celý článok „Data vydání Zenu 5, Intel Lunar Lake i Arrow Lake: Už víme kdy“ »

Zen 5 otestován: Mobilní verze jádra se hodně liší od desktopové

AMD příští měsíc začne prodávat jak mobilní procesory Ryzen AI 300 „Strix Point“ s architekturou Zen 5, tak i desktopové Ryzeny 9000 s tímto novým jádrem. AMD o něm na Computexu řeklo jen některé vágní věci a zmínilo zvýšení IPC o 16 % (pro vybrané programy, ovšem), ale na internetu se teď objevil test už přímo konkrétního procesoru, který toho o architektuře Zen 5 odhalil víc. A jsou to hodně zajímavé věci. Celý článok „Zen 5 otestován: Mobilní verze jádra se hodně liší od desktopové“ »

MediaTek chystá CPU pro PC s Windows. Levné ARM notebooky?

Na počítače s procesorem ARM (se systémem Windows) má zatím exkluzivitu Qualcomm, ale brzo by snad měla skončit a s jejich výběrem by to mohlo být hodně zajímavé. ARM procesory pro PC teď podle posledních zpráv začne vyrábět i MediaTek. Ten často poskytuje SoC pro levnější mobily nebo Chromebooky, takže jeho čipy by mohly konečně naplnit naděje, že by třeba notebooky s ARMem mohly být levnější než ty s AMD nebo Intelem. Celý článok „MediaTek chystá CPU pro PC s Windows. Levné ARM notebooky?“ »

Napíš, „ako to je“ a vyhraj MSI B760M Gaming Plus WiFi

Z testov nám zostala jedna základná doska pre platformu Intel LGA 1700, o ktorú si môžete zasúťažiť. Formát (súťaže) to bude pomerne netradičný, ale veríme, že atraktívny. Správne riešenie, pozostávajúce z dvoch zložiek, musí byť nakoniec doplnené rýchlou reakciou. Tá je pre získanie MSI B760M Gaming Plus WiFi rozhodujúca. Vyhraté má ten, kto sa úspešne zorientuje ako prvý. Celý článok „Napíš, „ako to je“ a vyhraj MSI B760M Gaming Plus WiFi“ »

ARM jádro Oryon procesorů Snapdragon X: Rozbor architektury

Na Computexu 2024 byly Intelem představeny nové architektury Lion Cove a Skymont, kterým jsme se podrobně věnovali. AMD také nakouslo jejich konkurenta Zen 5, ovšem zatím jen letmo, takže kompletní rozbor architektury bude teprve v budoucnu. Těmto x86 procesorům přichází konkurovat vyzyvatel s instrukční sadou ARM – Snapdragon X Elite přicházející do notebooků. A Qualcomm teď také konečně poodhalil jeho „Nuvia“ architekturu Oryon. Celý článok „ARM jádro Oryon procesorů Snapdragon X: Rozbor architektury“ »

Plán AI čipů od AMD: MI325X, MI350X, MI400X s ročním cyklem

Na umělé inteligenci zdaleka nejvíc vydělává Nvidia, kterou prodeje datacentrových GPU vystřelily na tržby přes 20 miliard dolarů za kvartál. V menší míře se ale povedlo prosadit i AMD s akcelerátory Instinct. Firma teď na Computexu oznámila plány dalších generací těchto GPU následujících po nyní prodávaném MI300X. Firma by měla zrychlit vývoj v této oblasti a nové akcelerátory Instinct teď bude vydávat s jednoletou kadencí. Celý článok „Plán AI čipů od AMD: MI325X, MI350X, MI400X s ročním cyklem“ »

Taká… SFF vežička. Fractal Design Mood v detailoch

Skrinku Fractal Design Mood, predstavenú na Computexe 2024, už máme v testlabe. A síce sa ešte teraz nepozrieme na chladiace výsledky, tak si posvietime na kľúčové konštrukčné prvky. Na základe nich si spravíte prehľad o hrubých črtách skrinky, ktorá je určená pre základné dosky Mini-ITX. Z toho potom vychádza aj záber na čo najväčšiu priestorovú úsporu na pracovnom stole či na inom mieste. Celý článok „Taká… SFF vežička. Fractal Design Mood v detailoch“ »

Intel už má v laboratoři funkční 1,8nm procesory Panther Lake

Na Computexu Intel představil procesor Lunar Lake a nové architektury jader – „malé“, ale velmi široké E-Core Skymont a P-Core Lion Cove s pro Intel rekordním IPC. Procesory Arrow Lake, které vyjdou na podzim, pak tyto architektury uvedou i do běžných notebooků a desktopových a herních PC. Intel už ale něco sdělil i k následující generaci Panther Lake. Ta by mohla být renesancí výrobních linek Intelu, budou to první 1,8nm čipy. Celý článok „Intel už má v laboratoři funkční 1,8nm procesory Panther Lake“ »

Nová skrinka Aorus (C400 Glass): 40 l pre veľké komponenty

Gigabyte pod svojou značkou Aorus vydal skrinku s modelovým označením C400 Glass. Pozoruhodná má byť napríklad tým, že pri relatívne malých rozmeroch podporuje aj plnoformátové grafické karty, základné dosky a takisto i chladiče CPU. A jednou z jej predností pritom má byť aj efektívne systémové chladenie s vertikálnym prúdením vzduchu, hoci to u výrobcov skriniek obvykle nebýva preferovaná možnosť. Celý článok „Nová skrinka Aorus (C400 Glass): 40 l pre veľké komponenty“ »

Paměťové moduly CAMM2 pro desktop jsou blíž, než se zdálo

Na Computexu 2024 bylo jako obvykle k vidění všechno možné vedle nových procesorových architektur, kterým jsme se věnovali nejvíc. K jedné z těchto věcí se stojí za to vrátit. V poslední době jsme několikrát psali o hypotetické možnosti, že desktopové základní desky přejdou na paměťové moduly CAMM2 místo už skoro třicet let používaných DIMMů. Po Computexu se zdá, že to je mnohem blíž realitě, než se zdálo. CAMM2 opravdu jde do desktopu. Celý článok „Paměťové moduly CAMM2 pro desktop jsou blíž, než se zdálo“ »

1 2 3 185