Zen 5 s V-Cache už brzo. Ryzen 7 9800X3D prý vyjde za měsíc

Když AMD vydalo procesory s architekturou Zen 5 pro desktop, byly to zatím jenom běžné modely bez 3D V-Cache, kterou mají „X3D“ modely a výrazně zlepšuje výkon ve hrách. Zájemci o herní PC nebo upgrade tak zatím nemají náhradu za Ryzen 7 7800X3D předchozí generace, který víceméně zůstává nejlepším herním CPU. Toto by se ale mohlo brzo změnit, zdá se, že AMD už začíná být o X3D verzi Zenu 5 sdílná a vydání nastane brzo. Celý článok „Zen 5 s V-Cache už brzo. Ryzen 7 9800X3D prý vyjde za měsíc“ »

Nová generace grafik GeForce prý má napájení dvěma 12+4piny

Když Nvidia přišla před čtyřmi lety s nejprve 12pinovým a poté 12+4pinovým konektorem 12VHPWR (později provázeným značnými problémy s poruchami vedoucími k poškození karet), mezi jinými důvody se uvádělo to, že s ním grafika nebude potřebovat víc napájecích kabelů. Zdá se, že s přicházející generací GeForce RTX 5000 ale budeme zase tam, kde jsme byli, a grafiky už budou mít dva kabely i přes použití konektorů 12VHPWR (respektive 12V2x6). Celý článok „Nová generace grafik GeForce prý má napájení dvěma 12+4piny“ »

Zachrání Samsung Gen5 SSD? Konečně uvede vlastní špičkový model

Od vydání prvních SSD využívajících PCI Express 5.0 je provází jeden problém – vysoká spotřeba, která u modulů s řadičem Phison E26 vede k přehřívání, nebo dokonce zasekávání systému, případně potřebě aktivního chlazení. „Gen5“ SSD se kvůli tomu zatím moc neprosazují. Nové modely by to ale měly zlepšit a vypadá to, že by situaci mohl zachránit Samsung, jehož highendové PCIe 5.0 ×4 SSD by už konečně mělo mířit na trh. Celý článok „Zachrání Samsung Gen5 SSD? Konečně uvede vlastní špičkový model“ »

Intel zrušil desktopové procesory Core Ultra 300, Arrow Lake refresh

Intel v současnosti nemá zrovna úspěšné období. Finanční výsledky nedopadají dobře, firma má ztrátu a musí šetřit v době, kdy by potřebovala velké investice do továren, má-li mít šanci opět konkurovat ve vyspělých technologiích výroby čipů, v nichž zaostala za TSMC i Samsungem. Důvěra v akcie výrazně klesla, a dokonce se mluví o prodeji firmy. Zdá se, že se to promítne i v produktech – Intel teď zrušil jednu plánovanou generaci procesorů. Celý článok „Intel zrušil desktopové procesory Core Ultra 300, Arrow Lake refresh“ »

Crucial P310: Překvapivě dobrý výkon od SSD s QLC NAND?

U SSD s pamětí QLC NAND, která má horší výdrž, ale měla by umožňovat nižší ceny, se v poslední době čím dál zlepšuje výkon, což je vedle výdrže druhá hlavní výtka k tomuto typu pamětí. Nedávno to bylo levné SSD Kingston NV3, v kterém se patrně bude souběžně objevovat QLC i TLC NAND, teď přichází na trh novinka Crucial P310. A tento modul je zdá se vůbec nejrtychlejší QLC SSD, jaké se doteď v prodeji objevilo. Celý článok „Crucial P310: Překvapivě dobrý výkon od SSD s QLC NAND?“ »

Konec Intelu jako samostatné firmy? Qualcomm ho chce koupit

Není to dávno, kdy Intel ve finančních výsledcích překvapil první ztrátou za dekády, a v létě už dokonce firma oznámila, že přistupuje k úsporným opatřením a propouštění a stojí před problémy kvůli potřebě velkých investic do křemíkového procesu a továren, a dokonce zvažuje jejich odštěpení. Teď ale přichází ještě silnější kafe: na stole může dokonce být prodej celého Intelu, tedy firmy, která byla donedávna největším výrobcem čipů vůbec. Celý článok „Konec Intelu jako samostatné firmy? Qualcomm ho chce koupit“ »

Procesory Intel Arrow Lake umí 10GHz paměti DDR5, díky CUDIMM

Na trhu procesorů se AMD podařilo získat značnou výhodu v technologii 3D V-Cache, která hrám hodně prospívá. Intel zatím obdobu nevyvinul, ale jeho nové procesory pro desktopová PC, které teď míří na trh, jí budou konkurovat pomocí vysokých pracovních frekvencí operační paměti. Podle uniklých informací by se na LGA 1851 deskách s procesory Arrow Lake mělo dát dosáhnout (efektivní) frekvencí DDR5 mezi 9000 a 10 000 MHz. Celý článok „Procesory Intel Arrow Lake umí 10GHz paměti DDR5, díky CUDIMM“ »

Vychádza naozaj lacná PC skrinka – Endorfy Armis 100 Solid

Počítačové skrinky s cenami okolo 40 eur sa stávajú vzácnosťou. Aj príliš nízke marže sú tým, čo výrobcov od ich produkcie odrádza. Endorfy (bývalé SilentiumPC) však zostáva verný svojim koreňom, ktoré sa spájajú práve s lacnejšími vecami. Medzi také patrí aj skrinka Armis 100 Solid určená pre jednoduchšie herné či kancelárske zostavy. A pozor, má aj čítačku pamäťových kariet a zámok proti odcudzeniu komponentov. Celý článok „Vychádza naozaj lacná PC skrinka – Endorfy Armis 100 Solid“ »

Lepší výkon Zenu 5 s AGESA 1.2.0.2? AMD opraví latence mezi CCX

Vydání procesorů s architekturou Zen 5 bylo letos spojeno se značnou porcí postupného „zrání“ oproti tomu, jaký výkon měly procesory v prvních recenzích. Došlo na zvyšování TDP (ovšem jen volitelné), také se ukázalo, že se výkon těchto procesorů zvedl s aktualizacemi Windows. A vypadá to, že přijde minimálně ještě jeden posun ve výkonu kvůli úpravě nebo opravě, která se teď chystá v tzv. kódu AGESA a firmwaru pro základní desky. Celý článok „Lepší výkon Zenu 5 s AGESA 1.2.0.2? AMD opraví latence mezi CCX“ »

PlayStation 6 mohla mít CPU a GPU od Intelu, ale vyhrálo AMD

Se zajímavou zprávou přišla nyní agentura Reuters. Podle jejích informací už je zhruba dva roky jasné, komu Sony svěřila vývoj hardwaru – tedy SoC s procesorem a GPU – budoucí konzole PlayStation 6, která je ještě pár let vzdálená. Zdá se, že výběr skončil bez změn proti současné praxi. Po PS4 a PS5 i jejím nyní odhaleném upgradu PS5 Pro bude i PlayStation 6 založená na čipu od AMD, bude tedy mít technologii GPU vycházející z grafik Radeon. Celý článok „PlayStation 6 mohla mít CPU a GPU od Intelu, ale vyhrálo AMD“ »

AMD promluvilo o FSR4. Bude už používat umělou inteligenci

V březnu tudy prošla zpráva o tom, že by AMD mohlo do budoucích generací upscalingu FSR (FidelityFX Super Resolution) chystat nějaké zapojení umělé inteligence, podobně, jako je na ní založený upscaling DLSS od Nvidie. Včera jsme psali o tom, že Jack Huynh z AMD oznámil budoucí unifikovanou architekturu GPU nazvanou UDNA. Stejný člověk webu Tom’s Hardware prozradil i něco k next-gen verzi FSR a potvrdil, že bude používat AI. Celý článok „AMD promluvilo o FSR4. Bude už používat umělou inteligenci“ »

DeepCool CH170 Digital? SFF vertikálne: Hlavne malá stopa

Veľká výhoda malých PC skriniek môže byť v tom, že na pracovnom mieste zaberajú minimálnu plochu. Ak má byť toto v spojení s vysokým výkonom, tak orientácia (skrinky) sa musí uberať vertikálnym smerom. Tak, ako aj u DeepCool CH170 Digital. Táto nová skrinka je okrem toho vybavená aj panelom na monitorovanie základných parametrov komponentov. Napríklad ich teploty, hlási ale aj spotrebu. Celý článok „DeepCool CH170 Digital? SFF vertikálne: Hlavne malá stopa“ »

GeForce RTX 4070 s GDDR6 byla otestována: Pomalejší, ale dražší

Když Nvidia před čtyřmi týdny velmi nenápadně oznámila novou verzi grafiky GeForce RTX 4070, kritizovali jsme, že pod původním názvem vyšlo fakticky horší zboží, protože nová verze má pomalejší paměti. To Nvidia bagatelizovala, a nejenže se obě verze v názvu nijak neliší, použití rozdílných pamětí (a že jde o odlišnou verzi proti původní konfiguraci) není často ani napsané na krabici. Nová verze s GDDR6 ale opravdu je pomalejší, jak teď ukázaly první testy. Celý článok „GeForce RTX 4070 s GDDR6 byla otestována: Pomalejší, ale dražší“ »

AMD UDNA: Next-gen architektura GPU spojí grafiku i akceleraci AI

Pomalu by se mělo blížit vydání nové generace grafik od AMD s architekturou RDNA 4. Firma teď potvrdila již déle neoficiálně kolující informaci, že v této generaci nebudou vydány nejvyšší highendové modely a bude pokrývat jen část výkonové a cenové hierarchie. Také ale byly poodhaleny dlouhodobé plány vývoje architektur GPU Radeon a Instinct. Zdá se, že by mohlo dojít k podobně významné změně, jako byl přechod z linie GCN na RDNA. Celý článok „AMD UDNA: Next-gen architektura GPU spojí grafiku i akceleraci AI“ »

PCCooler CPS DS360-BK – Nový král vodního chlazení?

Společnost PCCooler zatím působí převážně na asijském trhu, nicméně se v poslední době snaží prosadit i ve zbytku světa. Dnes tedy prověříme kapalinový AIO chladič DS360-BK, který spadá do vyšší střední třídy a jedním z jeho zajímavých prvků je například displej zobrazující aktuální teplotu procesoru. Také je vybaven velice solidními ventilátory, což vše vede k příslibu povedeného vodníka. Pojďme se tedy vrhnout na analýzu a zátěžové testy. Celý článok „PCCooler CPS DS360-BK – Nový král vodního chlazení?“ »

1 2 3 194