GeForce RTX 5080 bude mít 16GB i 24GB verzi. Ale až později

Minulý týden prosákly podrobné informace o tom, co vás čeká s grafickými kartami nové generace od Nvidie GeForce RTX 5090 a GeForce RTX 5080, založenými na architektuře Blackwell. Zejména 5090 bude hodně velký posun proti dnešnímu highendu ve všech parametrech, zatímco GeForce RTX 5080 méně, má například stále 16 GB paměti. Ovšem nové informace říkají, že kapacita paměti by u ní mohla dostat upgrade. Celý článok „GeForce RTX 5080 bude mít 16GB i 24GB verzi. Ale až později“ »

Podle MSI CUDIMM půjde i na AM5, je třeba Ryzen 9000 nebo 8000

Před nedávnem jsme tu měli zprávy o tom, že s platformou Intel LGA 1851 s procesory Core Ultra 200 („Arrow Lake“) bude mít premiéru jedna inovace v pamětech – moduly CUDIMM, které mají integrovaný generátor hodinového taktu a dokážou díky tomu pracovat na vyšších frekvencích. Chvíli nebylo jisté, zda nepůjde o exkluzivní funkci platformy Intel, ale vypadá to, že se CUDIMMy budou dát používat i na AM5 deskách s procesory Ryzen. Celý článok „Podle MSI CUDIMM půjde i na AM5, je třeba Ryzen 9000 nebo 8000“ »

Dohání Intel Radeony? Nová GPU Arc Battlemage mají vysoké takty

Na konci roku nebo nejpozději začátkem roku 2025 by měl Intel přinést druhou generaci svých herních grafických karet Arc. Jejich předchozí generace Alchemist trpěla různými chybami (přetrvává například vysoká spotřeba mimo zátěž) a má méně zralý ekosystém než konkurenti, ale i tak je to nejpovedenější (a zatím jediný použitelný) pokus vyrobit alternativu ke grafikám GeForce a Radeon. Nová generace Battlemage by to snad mohla dotáhnout dál. Celý článok „Dohání Intel Radeony? Nová GPU Arc Battlemage mají vysoké takty“ »

GeForce RTX 5000 dostanou PCIe 5.0 a DP 2.1, až 32GHz GDDR7

Minulý týden se na internetu objevily specifikace grafik GeForce RTX 5090 a RTX 5080, které Nvidia chystá v příští generaci Blackwell, uvádějící počty jednotek, spotřeby a kapacity a šířky pamětí. Od té doby se ale objevily další informace o výbavě této nové architektury GPU. Z čínských zdrojů se také objevily informace k datu vydání – tyto karty půjdou do prodeje nejdříve za čtvrt roku, letos do Vánoc se tedy už vydání nestihne. Celý článok „GeForce RTX 5000 dostanou PCIe 5.0 a DP 2.1, až 32GHz GDDR7“ »

Intel vydává další opravu proti selhávání procesorů Raptor Lake

Mohlo se zdát, že kauza s nestabilitou a selháváním procesorů Intel Raptor Lake (Core 13. a 14. generace pro desktop) už skončila – a Intel by si to určitě přál – když minulý měsíc začaly vycházet BIOSy s opravami mikrokódu. Ale není tomu tak. Firma nyní vydala nové prohlášení, podle kterého ani tehdejší opravy ještě nejsou dostatečné, a majitelé budou potřebovat ještě jednu aktualizaci, aby se zamezilo pozvolnému selhávání těchto procesorů. Celý článok „Intel vydává další opravu proti selhávání procesorů Raptor Lake“ »

Samsung uvádí úsporné SSD 990 Evo Plus s PCIe 5.0 a 5nm řadičem

Není to zas tak dlouho, co má Samsung v nabídce své první SSD využívající PCI Express 5.0 – SSD 990 Evo. Tento model ale není na rozdíl od ostatních „Gen5“ highendové úložiště, PCIe 5.0 používá pro potenciální zlepšení výkonu tam, kde jsou k mání jen dvě linky PCIe. Původní SSD 990 Evo nijak nevynikalo, ale Samsung teď uvádí novou vylepšenou generaci SSD 990 Evo Plus, která by naopak mohla být dost atraktivním levnějším SSD. Celý článok „Samsung uvádí úsporné SSD 990 Evo Plus s PCIe 5.0 a 5nm řadičem“ »

Nové grafiky Nvidie: Specifikace GeForce RTX 5080 a RTX 5090

Vypadá to, že jsme se zase posunuli blíž vydání nové generace grafických karet Nvidia. Včera na web, přesněji (bývalý) Twitter prosákly zásadní novinky o jejích grafikách s architekturou Blackwell – specifikace dvou nejvýkonnějších modelů, které mají vyjít jako první: GeForce RTX 5080 a nového špičkového modelu GeForce RTX 5090. A přichází překvapení, protože specifikace highendu se zlepšily proti předchozím zprávám. Celý článok „Nové grafiky Nvidie: Specifikace GeForce RTX 5080 a RTX 5090“ »

Zen 5 s V-Cache už brzo. Ryzen 7 9800X3D prý vyjde za měsíc

Když AMD vydalo procesory s architekturou Zen 5 pro desktop, byly to zatím jenom běžné modely bez 3D V-Cache, kterou mají „X3D“ modely a výrazně zlepšuje výkon ve hrách. Zájemci o herní PC nebo upgrade tak zatím nemají náhradu za Ryzen 7 7800X3D předchozí generace, který víceméně zůstává nejlepším herním CPU. Toto by se ale mohlo brzo změnit, zdá se, že AMD už začíná být o X3D verzi Zenu 5 sdílná a vydání nastane brzo. Celý článok „Zen 5 s V-Cache už brzo. Ryzen 7 9800X3D prý vyjde za měsíc“ »

Nová generace grafik GeForce prý má napájení dvěma 12+4piny

Když Nvidia přišla před čtyřmi lety s nejprve 12pinovým a poté 12+4pinovým konektorem 12VHPWR (později provázeným značnými problémy s poruchami vedoucími k poškození karet), mezi jinými důvody se uvádělo to, že s ním grafika nebude potřebovat víc napájecích kabelů. Zdá se, že s přicházející generací GeForce RTX 5000 ale budeme zase tam, kde jsme byli, a grafiky už budou mít dva kabely i přes použití konektorů 12VHPWR (respektive 12V2x6). Celý článok „Nová generace grafik GeForce prý má napájení dvěma 12+4piny“ »

Zachrání Samsung Gen5 SSD? Konečně uvede vlastní špičkový model

Od vydání prvních SSD využívajících PCI Express 5.0 je provází jeden problém – vysoká spotřeba, která u modulů s řadičem Phison E26 vede k přehřívání, nebo dokonce zasekávání systému, případně potřebě aktivního chlazení. „Gen5“ SSD se kvůli tomu zatím moc neprosazují. Nové modely by to ale měly zlepšit a vypadá to, že by situaci mohl zachránit Samsung, jehož highendové PCIe 5.0 ×4 SSD by už konečně mělo mířit na trh. Celý článok „Zachrání Samsung Gen5 SSD? Konečně uvede vlastní špičkový model“ »

Intel zrušil desktopové procesory Core Ultra 300, Arrow Lake refresh

Intel v současnosti nemá zrovna úspěšné období. Finanční výsledky nedopadají dobře, firma má ztrátu a musí šetřit v době, kdy by potřebovala velké investice do továren, má-li mít šanci opět konkurovat ve vyspělých technologiích výroby čipů, v nichž zaostala za TSMC i Samsungem. Důvěra v akcie výrazně klesla, a dokonce se mluví o prodeji firmy. Zdá se, že se to promítne i v produktech – Intel teď zrušil jednu plánovanou generaci procesorů. Celý článok „Intel zrušil desktopové procesory Core Ultra 300, Arrow Lake refresh“ »

Jak moc Zenu 5 pomůže AVX-512 v x265? A jak podporu zapnout?

Možná to nevíte, ale enkodér videa x265 dokáže použít instrukce AVX-512, avšak z historických důvodů v něm nejsou zapnuté. Před pár lety jsme probírali, jak optimalizace používající tyto instrukce zapnout, a zkoušeli, jaký to má vliv nejdřív na procesorech Intel Rocket Lake a potom na Zenu 4. Vzhledem k velké oblibě těchto článků jsme stejné testy teď zopakovali i na nové architektuře Zen 5, pro porovnání s předchozími jádry. Celý článok „Jak moc Zenu 5 pomůže AVX-512 v x265? A jak podporu zapnout?“ »

Crucial P310: Překvapivě dobrý výkon od SSD s QLC NAND?

U SSD s pamětí QLC NAND, která má horší výdrž, ale měla by umožňovat nižší ceny, se v poslední době čím dál zlepšuje výkon, což je vedle výdrže druhá hlavní výtka k tomuto typu pamětí. Nedávno to bylo levné SSD Kingston NV3, v kterém se patrně bude souběžně objevovat QLC i TLC NAND, teď přichází na trh novinka Crucial P310. A tento modul je zdá se vůbec nejrtychlejší QLC SSD, jaké se doteď v prodeji objevilo. Celý článok „Crucial P310: Překvapivě dobrý výkon od SSD s QLC NAND?“ »

Konec Intelu jako samostatné firmy? Qualcomm ho chce koupit

Není to dávno, kdy Intel ve finančních výsledcích překvapil první ztrátou za dekády, a v létě už dokonce firma oznámila, že přistupuje k úsporným opatřením a propouštění a stojí před problémy kvůli potřebě velkých investic do křemíkového procesu a továren, a dokonce zvažuje jejich odštěpení. Teď ale přichází ještě silnější kafe: na stole může dokonce být prodej celého Intelu, tedy firmy, která byla donedávna největším výrobcem čipů vůbec. Celý článok „Konec Intelu jako samostatné firmy? Qualcomm ho chce koupit“ »

Fractal Design Era 2: Diery v dreve na efektívnejšie chladenie

Skrinka Era 2 je evolúciou pôvodného modelu (Era ITX), pri ktorom Fractal Design zmenil aj prístup k ventilačným otvorom. To či už v rámci vrchného panelu alebo bočných, rozsiahlejších perforácií. Ako sa Era 2 zapíše a popasuje s konkurenčnými SFF skrinkami zistíte až časom. Napriek detailnému rozboru ide stále o prvú skrinku, ktorá prešla našou novou testovacou metodikou. Celý článok „Fractal Design Era 2: Diery v dreve na efektívnejšie chladenie“ »

1 2 3 194