105W TDP na Ryzenu 9600X a 9700X už podporují i Gigabyte a Asus

Po vydání procesorů platformy AM5 byly stížnosti na to, že mají šestijádrové a osmijádrové modely jenom 65W TDP, a zároveň už před vydáním začaly vycházet zprávy o tom, že jim AMD zpětně TDP zvýší. To se nakonec potvrdilo, je to ale udělané rozumnější cestou – jako přepínač v nastaveních desky, kde si 105W režim může zájemce aktivovat. Jako první se tato funkce objevila u MSI, teď už ji ale rychle přebírají i ostatní výrobci desek. Celý článok „105W TDP na Ryzenu 9600X a 9700X už podporují i Gigabyte a Asus“ »

Ryzen 5 7600X3D už je v prodeji i v Evropě: Levný Zen 4 s V-Cache

Jen před nedávnem jsme tu měli zprávu, že AMD chystá vydání levnějšího herního procesoru s V-Cache – Ryzenu 5 7600X3D. Firma už takové dostupnější modely (hlavně Ryzen 7 5700X3D) vydala pro starší platformu AM4, ale tentokrát mělo jít o modernější CPU s architekturou Zen 4 pro aktuální socket AM5. Tyto informace se nyní potvrzují a model 7600X3D byl oficiálně vydán. Bohužel se ale na našem trhu nedá pořídit tak snadno. Celý článok „Ryzen 5 7600X3D už je v prodeji i v Evropě: Levný Zen 4 s V-Cache“ »

GeForce RTX 5000 zvednou spotřebu napříč modely. Až na 600 W

Nvidia nyní chystá novou generaci grafických karet s architekturou Blackwell, která by měla letos na podzim nebo začátkem příštího roku vyjít jako GeForce RTX 5000 (pokud bude zachované současné schéma značení). Nvidia pro ně použije stále 4nm proces, který sice může mít určitá zlepšení, ale v jádru jde o stejnou technologii jako u současných GPU. To bude mít za důsledek, že u nové generace herních grafik narostou spotřeby všech modelů. Celý článok „GeForce RTX 5000 zvednou spotřebu napříč modely. Až na 600 W“ »

105W TDP pro Ryzeny 9600X a 9700X není OC, je kryté zárukou

Když se to poprvé objevilo, znělo to dost šíleně, ale zprávy o tom, že AMD chce po vydání zvýšit TDP u procesorů Ryzen 5 9600X a Ryzen 7 9700X pro vyšší výkon, se nakonec potvrdily. Není to ale naštěstí ústup ze snahy o větší energetickou efektivitu, ale jen volitelná možnost. Minulý týden se tato volba objevila na deskách MSI, nyní už se potvrdilo, že půjde o standardní – a oficiálně podporovanou – funkci pro Ryzeny 9000. Celý článok „105W TDP pro Ryzeny 9600X a 9700X není OC, je kryté zárukou“ »

Hádanka Axagon (9/2024). Spoznáš, čo je na fotografii?

V spolupráci s firmou Axagon sme na tento rok pripravili cyklickú aktivitu, ktorá bádavých čitateľov HWCooling môže zaujímať. My zverejníme detail nejakého hardvéru a vy môžete uhádnuť, o čo konkrétne ide. Zasúťažiť (a nakoniec i niečo vyhrať) môžete pravidelne, čo mesiac, to nová výzva. Teraz však „do ďalšieho kola“ treba prejsť cez tú najbližšiu, septembrovú hádanku. Celý článok „Hádanka Axagon (9/2024). Spoznáš, čo je na fotografii?“ »

Intel má vlastní obdobu Strix Halo: Arrow Lake s extrémním iGPU

Už jsme párkrát psali o chystaném procesoru AMD s kódovým označením „Strix Halo“, který má integrovat GPU s výkonem nahrazujícím velkou část samostatných grafik a 256bitové paměti, v jistém smyslu by tyto procesory mohly být podobné řadě Pro a Max procesorů od Applu. Zdá se, že Intel chystá jako vlastní odpověď také něco podobného. Jeho „Arrow Lake Halo“ může nasadit podobně výkonné GPU, schopné vyřadit ze hry velkou část samostatných grafik. Celý článok „Intel má vlastní obdobu Strix Halo: Arrow Lake s extrémním iGPU“ »

První 2nm čipy Intelu: Parametry 65W Arrow Lake, Core Ultra 3 a 5

Procesory Intel Arrow Lake pro desktop vyjdou až po polovině října, ale vypouštěči úniků už na světlo internetu vynesli parametry „125W“ modelů, které vyjdou 17. 10., a dokonce i některých „65W“ modelů, které mají jít na trh až po novém roce. V tomto přehledu byly ale mezery. Chyběla data o modelech založených na čipech C0 vyráběných přímo Intelem, které ukážou, jak funguje jeho vlastní 2nm proces (Intel 20A). Ty ale byly odhaleny teď. Celý článok „První 2nm čipy Intelu: Parametry 65W Arrow Lake, Core Ultra 3 a 5“ »

105W TDP pro Ryzen 9600X a 9700X přichází, je v BIOSech od MSI

Když AMD tento měsíc vydalo nové procesory s jádry Zen 5, snesla se na ně kritika za snížení TDP proti předchozí generaci, které však limituje výkon, kterého by jinak mohly dosahovat šestijádrové a osmijádrové modely 9600X a 9700X. Po vydání se objevila tvrzení, že AMD plánuje TDP zpětně zvýšit, což by bylo teprve podivné. Zdá se, že na těchto informacích něco bylo, ale naštěstí to bude vyřešené rozumněji a toto zvýšení TDP bude volitelné. Celý článok „105W TDP pro Ryzen 9600X a 9700X přichází, je v BIOSech od MSI“ »

Vraciame sa k testom PC skriniek (komentár k metodike)

Pravdepodobne už budúci mesiac, v septembri, vydáme analýzu prvej skrinky, ktorá prejde novou testovacou metodikou. Tú už máme v hrubých črtách navrhnutú a chceli by sme vám chceli odprezentovať, čo, ako a prečo práve tak budeme robiť. To aj z dôvodu, aby ste mali sa šancu vyjadriť k veciam, ktoré by vám mohli chýbať a my by sme ich do štandardného konceptu mohli poľahky zapojiť. Celý článok „Vraciame sa k testom PC skriniek (komentár k metodike)“ »

AMD chystá tři Radeony s čipem Navi 48, máme specifikace pamětí

Tento týden se na internetu objevil první únik Radeonu RX 8000 v databázi Geekbench. Mohlo jít o ES vzorek tohoto GPU nebo podobný raný prototyp, takže není jasné, jak blízko je vydání těchto grafik. Zdá se ale, že se tím trošku rozzurčel „proud“ úniků k této nové generaci grafických karet AMD. Na webu se teď objevily trošku větší podrobnosti o tom, co lze od těchto GPU čekat, zejména od výkonnějšího mainstreamového GPU Navi 48. Celý článok „AMD chystá tři Radeony s čipem Navi 48, máme specifikace pamětí“ »

Oprava zrychlující procesory AMD už je venku. I pro staré Windows

Před několika dny jsme tu probírali zprávu, že procesory Ryzen s architekturami Zen 3, Zen 4 a zejména Zen 5 (u něhož má být dopad největší) by měly dostat vyšší výkon v budoucí aktualizaci Windows 11 na verzi 24H2. Tato velká aktualizace ještě nebyla puštěná do distribuce – jde o vydání, které přináší různé AI novinky a jednu dobu se údajně uvažovalo o tom, že bude vydáno jako Windows 12. Ale majitelé Ryzenů nebudou muset čekat tak dlouho. Celý článok „Oprava zrychlující procesory AMD už je venku. I pro staré Windows“ »

První Radeon RX 8000: GPU s architekturou RDNA 4 uniklo

V poslední době je ticho okolo připravované nové generace grafik od AMD s architekturou RDNA 4, navíc umocněné tím, že AMD během Computexu plánované budoucí Radeony vůbec nezmínilo. Teď se ale zase objevil kouř a ohníček: Zřejmě poprvé se toto nové GPU objevilo na internetu. Čip Navi 48 se vynořil v databázi benchmarku Geekbench a zdá se, že už je testovaný výrobci karet nebo počítačů. Vydání se tedy přiblížilo, i když nevíme, jak iminentně. Celý článok „První Radeon RX 8000: GPU s architekturou RDNA 4 uniklo“ »

X870, X870E, B850 a B840 desky pro AMD: Čím se liší a kdy vyjdou

Jak si asi vzpomínáte, v červnu během Computexu AMD spolu s novými procesory založenými na architektuře Zen 5 oznámilo také nové desky, přesněji nové čipsety pro ně, na kterých budou založené nové desky (samotné procesory ale fungují ve všech AM5 deskách). Zdá se, že už je jasnější, kdy tyto desky vyjdou. Letos to ale budou jen dražší modely X870 a X870E, levné varianty B850 a B840 na sebe nechají čekat déle. Celý článok „X870, X870E, B850 a B840 desky pro AMD: Čím se liší a kdy vyjdou“ »

Optimalizace ve Windows 11 zrychlí procesory AMD – Zen 3, 4 a 5

Po vydání Ryzenů 9000 byl kritizován jejich výkon ve hrách a také to, že podle názoru minimálně některých recenzentů moc neseděl s tím, co AMD uvádělo v oficiálních benchmarcích. A došlo i na často vysmívané naděje fanoušků, že se výkon ještě zlepší aktualizacemi ovladačů a BIOSů. Ovšem v tomto případě zdá se nebudou mimo. AMD teď vydalo prohlášení, podle kterého by skutečně Zen 5 měl o něco zrychlit díky optimalizacím ve Windows. Celý článok „Optimalizace ve Windows 11 zrychlí procesory AMD – Zen 3, 4 a 5“ »

Levnější monitory s G-Sync: Čip MediaTeku nahradí FPGA moduly

Od chvíle, kdy Nvidia přišla s monitory používajícími G-Sync, trápila tuto technologii adaptivního obnovování pro hry jedna věc: Výrobci monitorů potřebují speciální proprietární moduly od Nvidie, které o dost zvyšují cenu. Když konkurenční FreeSync přineslo prakticky stejnou funkcionalitu bez použití speciálního hardwaru, nakonec v monitorech převládlo. Po letech na to teď Nvidia reaguje a chystá řešení, které by mohlo být podobně levné. Celý článok „Levnější monitory s G-Sync: Čip MediaTeku nahradí FPGA moduly“ »

1 2 3 192