Procesory Intel Arrow Lake umí 10GHz paměti DDR5, díky CUDIMM

Na trhu procesorů se AMD podařilo získat značnou výhodu v technologii 3D V-Cache, která hrám hodně prospívá. Intel zatím obdobu nevyvinul, ale jeho nové procesory pro desktopová PC, které teď míří na trh, jí budou konkurovat pomocí vysokých pracovních frekvencí operační paměti. Podle uniklých informací by se na LGA 1851 deskách s procesory Arrow Lake mělo dát dosáhnout (efektivní) frekvencí DDR5 mezi 9000 a 10 000 MHz. Celý článok „Procesory Intel Arrow Lake umí 10GHz paměti DDR5, díky CUDIMM“ »

Lepší výkon Zenu 5 s AGESA 1.2.0.2? AMD opraví latence mezi CCX

Vydání procesorů s architekturou Zen 5 bylo letos spojeno se značnou porcí postupného „zrání“ oproti tomu, jaký výkon měly procesory v prvních recenzích. Došlo na zvyšování TDP (ovšem jen volitelné), také se ukázalo, že se výkon těchto procesorů zvedl s aktualizacemi Windows. A vypadá to, že přijde minimálně ještě jeden posun ve výkonu kvůli úpravě nebo opravě, která se teď chystá v tzv. kódu AGESA a firmwaru pro základní desky. Celý článok „Lepší výkon Zenu 5 s AGESA 1.2.0.2? AMD opraví latence mezi CCX“ »

PlayStation 6 mohla mít CPU a GPU od Intelu, ale vyhrálo AMD

Se zajímavou zprávou přišla nyní agentura Reuters. Podle jejích informací už je zhruba dva roky jasné, komu Sony svěřila vývoj hardwaru – tedy SoC s procesorem a GPU – budoucí konzole PlayStation 6, která je ještě pár let vzdálená. Zdá se, že výběr skončil bez změn proti současné praxi. Po PS4 a PS5 i jejím nyní odhaleném upgradu PS5 Pro bude i PlayStation 6 založená na čipu od AMD, bude tedy mít technologii GPU vycházející z grafik Radeon. Celý článok „PlayStation 6 mohla mít CPU a GPU od Intelu, ale vyhrálo AMD“ »

AMD promluvilo o FSR4. Bude už používat umělou inteligenci

V březnu tudy prošla zpráva o tom, že by AMD mohlo do budoucích generací upscalingu FSR (FidelityFX Super Resolution) chystat nějaké zapojení umělé inteligence, podobně, jako je na ní založený upscaling DLSS od Nvidie. Včera jsme psali o tom, že Jack Huynh z AMD oznámil budoucí unifikovanou architekturu GPU nazvanou UDNA. Stejný člověk webu Tom’s Hardware prozradil i něco k next-gen verzi FSR a potvrdil, že bude používat AI. Celý článok „AMD promluvilo o FSR4. Bude už používat umělou inteligenci“ »

DeepCool CH170 Digital? SFF vertikálne: Hlavne malá stopa

Veľká výhoda malých PC skriniek môže byť v tom, že na pracovnom mieste zaberajú minimálnu plochu. Ak má byť toto v spojení s vysokým výkonom, tak orientácia (skrinky) sa musí uberať vertikálnym smerom. Tak, ako aj u DeepCool CH170 Digital. Táto nová skrinka je okrem toho vybavená aj panelom na monitorovanie základných parametrov komponentov. Napríklad ich teploty, hlási ale aj spotrebu. Celý článok „DeepCool CH170 Digital? SFF vertikálne: Hlavne malá stopa“ »

GeForce RTX 4070 s GDDR6 byla otestována: Pomalejší, ale dražší

Když Nvidia před čtyřmi týdny velmi nenápadně oznámila novou verzi grafiky GeForce RTX 4070, kritizovali jsme, že pod původním názvem vyšlo fakticky horší zboží, protože nová verze má pomalejší paměti. To Nvidia bagatelizovala, a nejenže se obě verze v názvu nijak neliší, použití rozdílných pamětí (a že jde o odlišnou verzi proti původní konfiguraci) není často ani napsané na krabici. Nová verze s GDDR6 ale opravdu je pomalejší, jak teď ukázaly první testy. Celý článok „GeForce RTX 4070 s GDDR6 byla otestována: Pomalejší, ale dražší“ »

AMD UDNA: Next-gen architektura GPU spojí grafiku i akceleraci AI

Pomalu by se mělo blížit vydání nové generace grafik od AMD s architekturou RDNA 4. Firma teď potvrdila již déle neoficiálně kolující informaci, že v této generaci nebudou vydány nejvyšší highendové modely a bude pokrývat jen část výkonové a cenové hierarchie. Také ale byly poodhaleny dlouhodobé plány vývoje architektur GPU Radeon a Instinct. Zdá se, že by mohlo dojít k podobně významné změně, jako byl přechod z linie GCN na RDNA. Celý článok „AMD UDNA: Next-gen architektura GPU spojí grafiku i akceleraci AI“ »

Acer má herní monitor, který zobrazí 600 snímků za sekundu

Zdá se, že se objevil nový vrchol v počítačovém hraní, pokud jde zobrazovací zařízení, tedy to, na čem vlastně všechno vidíte. Za posledních několik let udělaly herní monitory velký pokrok v obnovovacích frekvencích a ty se teď posouvají na další metu s rekordním monitorem, který uvádí Acer. Jeho novinka se s obnovovací frekvencí dostává už na 600 Hz. Je to čtyřnásobek ve srovnání s první vlnou herních LCD, kde bývala častá frekvence 144 Hz. Celý článok „Acer má herní monitor, který zobrazí 600 snímků za sekundu“ »

Písali sme pred 7 rokmi. Testy, ktoré ste mohli prehliadnuť

Niektoré články zastarávajú rýchlejšie, iné sú aktuálne pomerne dlho. Takéto, trvácnejšie publikácie sa obvykle nezameriavajú na konkrétny produkt, ale tému ako takú, so štipkou všeobecnosti. Články tohto typu dostávali u nás priestor vždy, od začiatku HWCooling a asi ničomu neuškodí, keď ich znovu pripomenieme. Teda, aspoň v rámci nejakého výberu, ktorý bolo škoda, keby vám navždy unikol. Celý článok „Písali sme pred 7 rokmi. Testy, ktoré ste mohli prehliadnuť“ »

Intel zrušil proces 20A. Měly se jím vyrábět procesory Arrow Lake

Minulý týden Intel oficiálně uvedl na trh první procesory ze své nové generace (Core Ultra 200), která přináší nové architektury jader CPU a také pokročilejší křemíkovou technologii. A která vzbudila optimistická očekávání. Ovšem vzápětí přichází zpráva, která zase obraz trošku kalí. Intel totiž zrušil svůj 2nm výrobní proces (Intel 20A), jenž byl součástí jeho plánu dohnat náskok TSMC. Následující generace procesů ovšem stále vyvíjí. Celý článok „Intel zrušil proces 20A. Měly se jím vyrábět procesory Arrow Lake“ »

Next-gen procesory Intelu mají zpoždění, Arrow Lake-S odloženo

Intel by teď asi nejradši nahradil desktopové procesory Raptor Lake, které trpí nestabilitou a degradováním svých čipů, něčím úplně novým. Tím by měla být nová generace Core Ultra 200 pro desktop, která přijde s platformou LGA 1851 i s novou architekturou. Této nové generace procesorů se problém způsobující defekty u čipů Raptor Lake nemá týkat. Bohužel pro Intel ale jejich vydání bude opožděné, jejich příchod byl teď posunut dál. Celý článok „Next-gen procesory Intelu mají zpoždění, Arrow Lake-S odloženo“ »

Přichází levnější ARM procesory s jádry „Nuvia“ pro notebooky

Před nedávnem se objevily zprávy o tom, že Qualcomm chystá další ARM procesor pro notebooky, který by rozšířil nabídku směrem dolů, a počítače s ARMem a Windows by se tím dostaly na o něco nižší počáteční cenu. Teď Qualcomm skutečně vydal nové modely procesorů Snapdragon X Plus, a je jich dokonce víc. Zejména ale teď dost vylepšil levnější modely. Mají totiž konečně slušný jednovláknový boost, který byl doteď slabinou. Celý článok „Přichází levnější ARM procesory s jádry „Nuvia“ pro notebooky“ »

AMD Ryzen 9 9900X v megateste 40 procesorov

Uzatvárame testy nových desktopových procesorov Ryzen 9000. To modelom, ktorý kedysi na mainstreamovej platforme AMD oproti svojmu predchodcovi či pilotnému modelu (Ryzen 9 3900X) navýšil počet jadier z ôsmich na dvanásť. Aj v porovnaní s Ryzen 9 5900X je nový procesor Ryzen 9 9900X v niektorých praktických situáciách rýchlejší aj viac ako dvojnásobne. Tento model je na tom najlepšie takisto čo sa týka efektivity. Celý článok „AMD Ryzen 9 9900X v megateste 40 procesorov“ »

AMD prozradilo Ryzen Z2 Extreme: Nový čip pro herní handheldy

Po vydání herního handhledu Steam Deck od Valve se takovéto mobilní konzole či herní PC staly dost populární. Hodně z nich používá procesory Ryzen Z1 a Z1 Extreme nebo jejich notebookové verze (Ryzen 7040 a 8040). Teď by se na trh ale měla dostat zařízení, které povýší na další level, chystá se totiž handheldová verze Ryzenů AI 300, tedy teď čerstvě nového APU Strix Point založeného už na Zenu 5 a grafice architektury RDNA 3.5. Celý článok „AMD prozradilo Ryzen Z2 Extreme: Nový čip pro herní handheldy“ »

Nové grafiky Nvidie: I GeForce RTX 5080 porazí o 10 % RTX 4090

Minulý týden jsme tu měli informace o zvyšování spotřeby u nové generace grafik Nvidie. Na internetu se k nim teď objevily další detaily, včetně předběžného nástřelu výkonu GeForce RTX 5080, která bude o něco levnějším modelem stojícím pod absolutním highendem, ale přesto má výkonem překonat nejrychlejší modely v současné generaci. Podle zdrojů z okruhu výrobců karet už má Nvidia grafiky nové generace téměř dokončené. Celý článok „Nové grafiky Nvidie: I GeForce RTX 5080 porazí o 10 % RTX 4090“ »

1 2 3 193